Wat is haptonomie?

Als ik vertel wat ik doe, krijg ik vaak de vraag wat haptonomie is. Veel mensen die nog nooit te maken hebben gehad met een haptonoom, kijken me vaak wat verbaasd aan als ik vertel dat ik bezig ben om haptotherapeut te worden. Nu, na 3 jaar, gaat het me steeds beter af om het op een begrijpelijke manier uit te leggen. Vaak vat ik het samen in 1 zin: haptonomie gaat over het natuurlijke vermogen van de mens om te voelen en te tasten. En daarmee om lief te hebben. Ik denk dat Theo Thijssen dit bedoelde toen hij de uitspraak deed dat liefhebben een natuurlijk vermogen van de mens is.

Je lijf vertelt

Natuurlijk licht ik haptonomie verder toe en vertel ik hoe we allemaal als voelende wezens geboren worden maar het contact met ons voelen soms verliezen wanneer we ouder worden. Of onder druk komen te staan. Of als we ervaringen hebben opgedaan die het vermogen om te voelen in de weg zitten. Haptonomie kan ervoor zorgen dat je daar weer contact mee kan maken en je weer luister naar wat je lijf je vertelt. Je jezelf bewust wordt van je grenzen en deze, in contact met de mensen om je heen, kunt bewaken.

Haptotherapie Vught en Huis van Jonathan hebben een prachtig animatiefilmpje laten maken over wat haptonomie is:

Ik ben zelf erg visueel ingesteld dus dit filmpje is voor mijzelf echt een schot in de roos. Niet zweverig en in heldere taal legt het uit wat haptonomie voor je kan betekenen. Wil je het zelf ervaren? Maak een afspraak voor een intakegesprek.