Haptotherapie

Haptonomie houdt zich bezig met het weet hebben van onze natuurlijke vermogens om te voelen en te tasten. Het brengt je balans tussen je denken, voelen en doen. Misschien herken je het dat je veel bezig bent met wat je allemaal moet? Hoe je graag wilt zijn en hoe je wilt overkomen op anderen? Of wat je allemaal moet presteren? Hierdoor heb je geen aandacht voor je gevoelens op het moment zelf. We denken en vinden van alles, maar hoe het werkelijk voor ons is, verliezen we uit het oog.

Toch zijn we allemaal als voelers geboren. Het weet hebben van ons gevoel voor wat wel of niet goed voor ons is, is aangeboren. Deze oerreactie om terug te trekken van wat niet goed voelt en toe te neigen naar wat wel goed voelt, hebben we zelfs al voor onze geboorte. In de loop van ons leven leren wij dit af, kunnen we vaak niet meer luisteren naar ons gevoel en worden we steeds ‘verstandiger’. Ons lichaam geeft signalen af door bijvoorbeeld te verstrakken, te verzachten, vermoeidheid of pijn. Op een diepere laag raakt het ons gevoelsleven: verdriet, blijdschap, angst of boosheid. Soms bewust maar vaak onbewust luisteren we niet meer naar die signalen.

Aanraking speelt een belangrijke rol in de haptonomie. Door aanraking voel je namelijk niet alleen de ander maar kun je ook jezelf weer gaan voelen. Je kunt aan je eigen lijf ervaren wat je doet in contact met jezelf en anderen. Je kunt grenzen gaan voelen. Wat doe je bij emoties? Trek je je terug, ga je naar je hoofd? Of lijd je stilletjes in jezelf? Ben je groot gebracht met ‘niet zeuren maar poetsen’ en ren je snel weer door? Door de aanraking kun je weer contact maken met voelende lagen in jezelf. Haptonomie leert je te luisteren naar je gevoel waardoor je in het dagelijks leven makkelijk onderscheid kan maken tussen wat goed voor je is en waar je beter van weg kunt gaan. Je leert weten op een gevoelslaag en daarnaar handelen.

Wil je kennismaken en ontdekken wat haptonomie voor jou kan betekenen, mail of bel me en dan maken we een afspraak voor een intakegesprek.