Werkwijze haptotherapie

Intakegesprek

Tijdens een intakegesprek kijken we samen naar je hulpvraag. Waar loop je tegenaan? Als we beiden een klik voelen en we zijn het erover eens dat haptotherapie wat voor je betekenen, dan maken we een afspraak voor een eerste afspraak. Als we besluiten dat haptotherapie niet passend is, breng ik geen kosten in rekening voor het intakegesprek.

Na de eerste 3 afspraken schatten we het aantal behandelingen met elkaar in. Tussentijds evalueren we de vorderingen die je maakt.

Aanraking

De belangrijkste ingang in de haptotherapie is voelen en ervaren. In gesprek, aanraking en oefeningen word je bewust van jouw manier van denken en doen en leer je herkennen welke signalen je lijf je geeft. Aanraking op de behandelbank speelt een belangrijke rol in de behandeling. Door aanraking voel je namelijk niet alleen de ander maar kun je ook jezelf weer voelen. Aanraking is onze eerste taal en communicatie in de buik van onze moeder en na de geboorte, dus reageren we op aanraking: direct en vaak onbewust. Door de aanraking kan ik als therapeut heel direct meevoelen wat er gebeurt in het contact. Door dit te benoemen, kan je gegidst worden in het gebied van het voelen waar vaak veel zich onbewust afspeelt. Je kunt aan je eigen lijf ervaren wat je doet in contact met jezelf en anderen.

Luisteren naar je gevoel

Je kunt grenzen (weer) gaan voelen. Wat vertellen je emoties je? En hoe voelt dat dan in je lijf. Trek je je terug, ga je naar je hoofd? Ben je grootgebracht met ‘niet zeuren maar poetsen’ en ren je snel weer door? De bevestigende aanraking is een belangrijk onderdeel van de therapie. Door de aanraking kun je weer contact maken met voelende lagen in jezelf. Het leert je te luisteren naar je gevoel waardoor je in het dagelijks leven makkelijk(er) onderscheid kan maken tussen wat goed voor je is en waar je beter van weg kunt gaan. Je leert ervaren op een (diepe) gevoelslaag en daarnaar te handelen.

Wil je meer weten of een intakegesprek plannen? Stuur me een mail of neem telefonisch contact met me op: 06-21521833.